25 November 2024

Land Lantbruk publicerade den 22 november två artiklar baserade på intervjuer med Agtech Sweden och tre externa aktörer.

Sveriges största lantbrukstidning med 180 000 läsare

Huvudartikeln byggde på en intervju med Karolina Muhrman och Per Frankelius och handlade om teknik som inte används trots att den finns hos lantbrukaren. De externa personerna som också intervjuades var, efter tips från Agtech Sweden, Fredrik Tidström på Växtab samt Fredrik Strömmer på John Deere (Green Deere) och Christian Örup på Lovang Lantbrukskonsult (som är partner i Agtech Sweden). Några citat:

”I dag har lantbrukaren tillgång till många avancerade tekniska funktioner som kan underlätta arbetet men forskare menar att endast en liten del av dem används. Det är här kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering kommer in.”

”Karolina Muhrman anser att det behövs kompetensutveckling både bland lantbrukare och rådgivare. Som det ser ut i dag finns det inte tillräckligt många som kan erbjuda hjälp med att matcha befintlig teknik med en lantbrukares behov i verksamheten”

– Många av de här tekniska lösningarna är det svårt att få ersättning för och konsumenterna vill oftast inte betala för det mervärdet. Vissa lantbrukare gör ändå investeringarna för den goda sakens skull men frågan är om det är rättvist. Klimat- och miljöfrågor står högt på agendan i dag och det är givetvis bra men vi skulle behöva titta mer på lönsamhet och produktion också, menar Per Frankelius.

 – Vi skulle behöva handfasta aktiviteter med både rådgivare och lantbrukare där de får testa de här funktionerna i en faktisk miljö och kunna se hur de fungerar och vilken hjälp de ger, säger Karolina Muhrman men tillägger att det är en utmaning att få till den typen av aktiviteter och utbildningar.

 – Många har problem när saker ska uppdateras, filer och data som försvinner. Trots att många är intresserade och vill använda ny teknik hör jag en del som börjar ge upp för att det är krångligt och strular för mycket. Det är ju inte bra, säger Fredrik Tidström.

 – Vi ger sällan någon generell rådgivning kring saker som ”Du borde köpa det märket i stället för det märket” utan hos oss handlar det oftast om specifika problem som lantbrukaren vill ha hjälp med. Att hitta någon teknik eller något redskap som har en viss funktion som passar in i verksamheten, berättar Christian Örup.

– I takt med att maskinerna blir mer avancerade är det svårt för en person att vara specialist på alla produkter. Därför har vi börjat bygga upp ett team som är specialister på förmarknadsprodukter och ett team som är specialiserat på eftermarknaden där kundsupport kommer att ingå, säger Fredrik Strömmer.

Till artikeln fanns även en faktaruta där det bland annat stod: ”Till navet vid Linköpings universitet knyts ett nätverk med experter från Gård & Djurhälsan, Lovang Lantbruks-konsult, Ludvig & Co, Växa Sverige, SLU, LRF, AI Sweden c/o Lindholmen Science Park, DeLaval, Väderstad, IoT world, Sweden Secure Tech Hub och Agtech Sweden.”.

Referens:
Luthman, Bengt (2024). Bättre kunskap kan öka teknikanvändningen, Land Lantbruk nr 48, 22 november, s. 20.
Luthman, Bengt (2024). Svårt vara specialist på alla produkter, Land Lantbruk nr 48, 22 november, s. 21. 

  • Categories: Nyhet

    M-yran, mässa för maskinteknik-studenter

  • Categories: Nyhet

    Detektering av sten på åkermark

  • Categories: Nyhet

    Visionen att göra kläder av halm