17 juni 2024

Efter en lyckad träff på Goto10 i Mjärdevi tillsammans med teknikbolag, som visade på möjligheterna att expandera sin marknad mot lantbruket. Blev det nu dags att se hur det rent fysiskt ser ut, detta i form av ett studiebesök på Vreta utbildningscentrum.

Vi samlades på Vreta Utbildningscentrum, där Jan Wretemark visade gruppen runt under fina väderförhållanden. De besökande bolagen fick se stora maskiner, nyfödda kalvar och små tekniska framsteg som gör stor skillnad för lantbrukaren.

Vidare under studiebesöket diskuterades precisionssådd och sensorer, hur en skördetröska idag både har sensorer för precis skördning och även möjlighet att kunna skicka viktig data vidare.

För att lära sig detta så används VR teknik, där studenterna idag får köra skogsmaskiner och lastbilar i en trygg miljö, något som resulterar i många timmars körtid innan man ska ut i verklig miljö.

Senare under dagen fick vi besöka ko-stallet, där Jan berättade om kornas halsband, som kan berätta hur de mår, även kalvarna har sensorer som även känner av och doserar mjölk.

Effektivisering sparar tid och något som underlättar vid mjölkningen är deras mjölkningsmaskin som autonomt mjölkar ko efter ko hela dagarna. Här samlas även data upp som ger värdefull information kring varje ko och hur den mjölkar, något som bland annat kan användas till att balansera rätt typ och mängd foder.

De reflektioner som dök upp hos deltagarna var den mängd av planering som finns i lantbruket, där det krävs mycket kunskap och data för att klara av den typen av planering som krävs.

Avslutningsvis så gav dagen goda insikter i hur lantbruket fungerar och vad som är utmaningarna framåt.

  • Categories: Nyhet

    Agtech och AgroÖst på Brunnby Lantbruksdagar

  • Categories: Nyhet

    Bonadagen

  • Categories: Nyhet

    Almedalsveckan 2024