1 juli 2024

Temat för Borgeby Fältdagar detta år var ”Framtidens lantbruk” , något som passade som hand i handske med Agtech Sweden och Kunskapsapsnav för jordbrukets digitalisering. Under två intensiva dagar har mässområdet varit fyllt av aktivitet. 

Från ”spray with care” till ”ground truth-kontroll”

Agtech Sweden och Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering storsatsade under fältdagarna och fångade in många intryck från dialoger med utställare och besökare. Vi hade dessutom var sin monter samt ett gemensamt seminarium.

I Agtech Swedens monter presenterades flera projekt som är kopplade till vår verksamhet, bl.a. följande:

 • ”Spray with care” – Martin Andersson från A-Electronix visade systemet utvecklat i samarbete med bland andra Tolefors Gård.
 • Axialångmaskin från Ranotor som kan köras på en rad fossilfria bränslen, inkl. ammoniak
 • Compaction Prevention System – nu med nya satellitkartor
 • Daggmaskdetektion – en installation av framtidsteknik baserad på omvärldsspaning
 • Projekt Drever 2.0 från Traktorarvid – ett svenskt robotprojekt.

Vi visade även jordfuktsensorer och ett system för ”ground truth-kontroll”.

I Digitaliseringsnavets monter visade vi ett exempel på digital tvilling av en Vreta utbildningscentrum. I modellen illustrerades och beskrevs över 30 olika typer av digitalteknik som skulle kunna övervakas eller styras genom en digital tvilling. Victor Johansson från Energifabriken och Bleckenstad Gård visade sitt nya system den ”Digitala Gården” där han utifrån en dynamisk 3D-modell av familjens gård kan både visualisera och styra olika tekniska system. Till Digitala Gården finns även en blogg där Victor beskriver användning av digitalteknik, se https://digitalagarden.se/

I Digitaliseringsnavets monter medverkade också flera av organisationerna i expertnätverket och talade om digitalteknik, t.ex. AI Sweden, Väderstad, SLU, RISE och Växa. De fyra nationella kunskapsnaven, varav Digitaliseringsnavet är ett, arrangerade en gemensam kunskapsrunda.

Seminarie om ”Tekniken du inte visste fanns”

Agtech Sweden och Digitaliseringsnavet arrangerade också ett seminarium: ”Tekniken du inte visste fanns – Kan den revolutionera framtidens jordbruk?”. Det inleddes med ett föredrag av Karolina Murhman och Per Frankelius och därefter hölls ett panelsamtal med Maria Lundesjö (Axfoundation), Christian Radby (Raby Gård) och Rebecca Johansson (Land Lantbruk) där vi diskuterade frågor om vad som gör att en lantbrukare vågar satsa på ny teknik och vad panelen trodde på för framtida innovationer.

Ett annat intressant föredrag som kopplar an till vår verksamhet var ett om standarder som hölls av SIS. Agtech Sweden har haft ett projekt om standarder och vi deltar också i en av standardiseringskommittéerna. Med på Borgeby var bland andra Johanna Sylvander från Linköpings universitet.

Några av våra spaningar från dagarna

Vi noterade flera exempel på nya lösningar på befintliga maskiner blanda annat presenterade Väderstad sin europaanpassade direktsåmaskin SeedHawk, nu utrustad med skivrist framför såbillen. Kverneland presenterade ett nytt system vid namn Pudama som är ett tillägg till deras såmaskin Optima med nyheten att maskinen kan placera en portion gödningskorn precis under varje frö. Det nystartade företaget Soil and Seed Equipment (tidigare Gothia Redskap) presenterade en ny buren variant av Cameleon.

På temat nya energilösningar presenterade Nordfarm sitt avknoppade bolag Gårdssystem som bl.a. saluför ett nytt vindkraftverk som kan placeras på taknocken.

Vi noterade också att det i år fanns det fler maskiner utan hytt eller förare, som antingen kan fjärrstyras eller är helt autonoma. Dessa maskiner kan utföra mycket avancerade uppgifter såsom precisionssådd, precisionssprutning och mekanisk ogräsbekämpning. Ett exempel på en maskin som visades upp för mekanisk ogräsbekämpning som styrs av AI är Ecorobotix. Det gjordes även visningar av CultiWise system för att detektera ogräs med drönare, kamera och AI-teknik,som sedan kan matas in i en körfil för punktbesprutning av ogräset.

Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt även för redskapen, som nu kan styra traktorer, justera deras hastighet och till och med deras riktning. Vi ser redan exempel på redskap som kan köra utan traktor, ett nytt standardiserat system för detta har tagits fram, Tractor Implementsystem (TIM).

En snabbt växande gren inom utvecklingen är språkmodeller med AI (teknik som chatGPT använder) som nu även kommer till lantbruket. Här har de bland annat börjar integreras i lantbrukarnas system för gårdsstyrning, vilket gör det enklare att kommunicera med datorn och de digitala lösningarna. På mässan visades lösningar upp som möjligheten att chatta med Bondepraktikan via mobilen med AgdaAI eller skapa en arbetsorder för underhåll genom att ta ett foto av ett trasigt fönster Agroflow.

Som vanligt präglades dagarna av en härligt bubblande stämning. Den enorma innovationskraften inom lantbruket lyste starkt igenom, likt solen som sken på tältdukarna under dessa dagar.

 • Categories: Nyhet

  Agtech och AgroÖst på Brunnby Lantbruksdagar

 • Categories: Nyhet

  Bonadagen

 • Categories: Nyhet

  Almedalsveckan 2024