24 november 2023

Dammet har knappt hunnit lägga sig efter Agtech 2030s nedslag på världens största mässa för jordbruksteknik, innan det blir dags att blicka framåt och ta hand om alla idéer. Tillsammans med Business Sweden arrangerade Agtech 2030 en svensk paviljong för att visa och presentera svenska innovationer för de nästan 500 000 besökarna på Agritechnica i Hannover.

Det är första gången Agtech 2030 och Business Sweden gick samman för att skapa en Svensk paviljong på Agritechnica, världens största mässa för jordbruksteknik. Syftet med att arrangera en svensk paviljong är för att för att ge olika svenska mindre jordbruksinnovationer och agtech-företag möjlighet att delta.

Invigningen av paviljongen blev med pompa och ståt med representanter från svenska ambassaden i Berlin och Business Sweden, Tyskland, liksom Per Frankelius och Karolina Muhrman från Agtech 2030. Under invigningstalen fick vi höra både om kraften i svensk jordbruksteknologi och behovet av den här typen av mässor för att knyta nya kontakter och hitta nya exportmöjligheter.

– Vi kommer från det lilla lilla landet Sverige, men som är det stora stora landet inom jordbruksteknologi, berättade Per Frankelius, innovationsledare på Agtech 2030 under hans och Karolinas tal när paviljongen invigdes. Vi har högutbildad befolkning, många klimatzoner och varierande jordtyper, vilket gör oss till ett perfekt land för att experimentera med olika tekniker.

Fyra personer klipper band under invigning av svensk paviljong

Karolina Muhrman, Katarina Szécsi Åsbrink, Ambassadråd för kommunikation, näringsliv och kultur, Johan Holmlund, Business Sweden och Per Frankelius inviger den svenska paviljongen.

Sveriges roll inom jordbruksteknik

De stora aktörerna inom jordbruk har alla sina egna montrar på Agritechnica, och totalt var det mer än 2800 olika utställare. Men i den svenska paviljongen valde man istället att samla mindre aktörer med framstående innovationer, allt från BoMills sädessorteringsmaskiner till Hasta gårds spannmålstorkar. Och för de små företagen är det ovärderligt att kunna delta på en mässa som Agritechnica.

– Det är en oerhört stor möjlighet att få komma hit. Utan Agtech 2030 och Business Sweden hade vi inte haft möjlighet att vara här, och nu kommer en stor delegation för att lyssna på vårt innovationsprojekt med Non Stop Battery Concept, säger Mattias Larsson, AgroÖst och FieldGofer.

Per Frankelius försökte redan i början av Agritechnica sammanfatta vad som utmärker den svenska innovationskraften.

– Vi har briljanta innovatörer i Sverige. Vår roll är att hjälpa dem för att de ska få möjlighet att få genomslag. Det är den svenska kraften i innovation. Vi vill visa vad som är på väg att komma – för vi behöver jordbruk och jordbruksinnovationer, säger Per.

Mattias Larsson

Mattias Larsson, AgroÖst och FieldGofer, tycker det är en bra möjlighet att få delta under Agritechnica.

Många insikter och nya vägar att gå

För Agtech 2030 och alla innovatörer blev Agritechnica ett utmärkt tillfälle att presentera, pröva och hitta samarbeten kring alla sina idéer. Dessutom fanns det utmärkta tillfällen att träffa liknande eldsjälar från andra företag och innovationshubbar. Och allt detta tas nu hem till Sverige där det arbetas vidare och hittas nya samarbetsformer.

– Vi ska nu smälta alla intryck och sammanställa våra spaningar från mässan. Och förhoppningsvis kanske det blir nya samarbeten framöver med nya kontakter från mässan, säger Karolina Muhrman.

Se filmer från paviljongen