9 maj 2025
En laser mot sniglar, AI som räddar tofsvipor och nattliga vakter i Australien. Fantasin flödade när studenter vid Linköpings universitet fick lösa verkliga problem från jordbruket.

Den 8 maj arrangerade Agtech Sweden och LING-sektionen vid Linköpings universitet en kreativ och mycket intensiv casekväll om jordbruksinnovation. Under kvällen fick ingenjörsstudenter chansen att lösa verkliga problem från svenskt lantbruk – och idéerna som växte fram var lika smarta som oväntade.
Inför kvällen hade verksamhetsledarna för Agtech Sweden, Karolina Muhrman och Per Frankelius, tagit fram nio konkreta och olösta utmaningar inom jordbruket. Bland dessa fanns frågeställningar som:
- Hur upptäcker man tofsvipans bon innan ogräsharvning? (ett problem från lantbrukaren Axel Lagerfelt)
- Hur får man harvspetsar att fortsätta vibrera även på stort djup i jorden? (en teknisk utmaning från bl.a. Väderstad)
- Hur bekämpar man sniglar – utan att använda kemikalier?
Studenterna delades in i grupper och fick en dryg timme på sig att analysera ett case, utveckla en lösning och därefter presentera den för övriga deltagare. Kvällens upplägg var tydligt: praktiska problem, tvärvetenskapligt tänkande och fullt fokus på kreativitet.
Resultaten lät inte vänta på sig. En grupp föreslog en AI-baserad snigeldetektor kombinerad med laser- eller nedkylning med flytande kväve – det sistnämna utifrån den biologiska kunskapen att åkersniglar inte överlever viss temperatur. En annan presenterade idén om en ”body-bonde i Australien” – en lantbrukskollega i annan tidszon som kan övervaka svenska gårdar nattetid för att upptäcka rovdjursangrepp i realtid.
En röd tråd i gruppernas analyser var att de vävde samman olika kunskapsområden. Sålunda behövde dataexperter eller maskinexperter ta reda på sniglars etologi eller biologi eller hur tofsvipemammor agerar när en fara närmar sig deras bon. Gruppen som diskuterade markpackning fick ta redan på kunskap om matjorden och alven, hur stort tryck olika jordar klarar och hur stora vikter och tryckkrafter som finns på hjul eller bandställ för olika traktorer eller tröskor. En grupp hämtade inspiration från fantasy-filmens värld och det fallet kom de fram till en teknik för att vibrera hela jordlagret på ett fält. En annan grupp diskuterade teknik som används för radiobilar på nöjesfält och tänkte sig ett hängande elnät över fälten för att ge energi till lantbruksmaskiner. En grupp lät sig inspireras av hur kameror är upphängda över stora idrottsarenor och skissade på liknande system men för naturbetesmarker. Kort sagt var det ett fyrverkeri av kunskapsinhämtning och kunskapskombinering för att de skulle komma fram till smarta och fungerande lösningar.
Lösningarna bedömdes av arrangörerna utifrån kreativ höjd, genomförbarhet och originalitet jämfört med befintliga alternativ. I några fall berördes lösningar som visserligen var väldigt kreativa men som ledningen inom Agtech Sweden visste redan fanns i historien eller någon del av världen. Men som sagt, flera idéer var verkligen både kreativa och nya. Vinnarna belönades med ett planteringskit, en bok om innovation och företagande – och framför allt mycket uppskattning.
Efter casen följde ett klurigt lantbruksquiz lett av Karolina Muhrman. Frågorna vävde in viktig kunskap om lantbrukets förutsättningar i Sverige och globalt. Första pris var en resa till världens största lantbruksmässa, Agritechnica. Andra priser inkluderade en pH-mätare och en bok om samarbetsbaserad innovation.
Under kvällen fick deltagarna även höra mer om Agtech Sweden och det växande Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering, som samlar forskning, teknik och lantbrukspraktik i en rad olika satsningar.