18 februari 2025
Probiotika kan förbättra livsmedelssäkerheten – Lundastudent prisas för sitt innovativa examensarbete
Den 14 februari 2024 offentliggjordes vinnaren av Jordbrukstekniska Föreningens (JTF) teknikstipendium. Årets stipendium på 30 000 kronor går till Rumathi de Mel, student vid tekniska fakulteten på Lunds universitet, för hennes examensarbete om probiotikabehandling av snittgrönsaker. Hennes forskning har potential att förbättra både livsmedelssäkerheten och kvaliteten på färdighackade grönsaker – en produktkategori som blivit allt vanligare i dagens samhälle.
Innovation som möter en aktuell utmaning
Rumathi de Mel, som ursprungligen kommer från Sri Lanka, har i sitt examensarbete undersökt hur växtbaserade probiotika kan användas för att förbättra kvaliteten och det hälsomässiga värdet hos färdiga salladsprodukter. Examensarbetet har titeln ”Application of Novel Plant Probiotics to Increase the Health Value of Ready-to-Eat Leafy Greens”.
– Med dagens hektiska livsstil tenderar många att köpa färdighackade bladgrönsaker. Dessa grönsaker kan dock bli kontaminerade med skadliga bakterier, såsom Salmonella och E. coli, i olika skeden av produktionskedjan. I dagsläget finns det inget enskilt steg i processen som kan garantera att alla potentiella patogener elimineras. Det här problemet motiverade mig att välja detta projekt för min masteruppsats, eftersom jag tror att probiotika kan vara en lovande lösning för att förbättra livsmedelssäkerheten, berättar Rumathi de Mel.
Framtida möjligheter för livsmedelsindustrin
I sitt arbete visar Rumathi på hur probiotika kan användas både före och efter skörd för att förbättra livsmedelssäkerheten.
– Denna metod har potential att förbättra livsmedelssäkerheten och hygienen genom att införa probiotika i grönsaksproduktionen, både före och efter skörd. Om metoden implementeras framgångsrikt kan den leda till utvecklingen av nya produkter som stärker den mikrobiella säkerheten i färska produkter, minskar risken för livsmedelsburna sjukdomar och samtidigt bevarar kvalitet och hållbarhet, säger hon.
Stipendiet som inspiration
Stipendiet från Jordbrukstekniska Föreningen är ett viktigt steg för att uppmärksamma och stödja forskning med potential att bidra till utvecklingen inom lantbruket och livsmedelsindustrin.
– Jag känner mig oerhört hedrad över att få Jordbrukstekniska Föreningens teknikstipendium. Denna utmärkelse betyder mycket för mig och motiverar mig att fortsätta min forskning inom livsmedelssäkerhet. Jag uppskattar verkligen stödet och ska se till att använda det på bästa sätt. Stipendiet har inspirerat mig att fortsätta framåt, och jag är mycket tacksam för denna möjlighet, säger Rumathi.
Jury med bred kompetens
Juryn bestod av docent Per Frankelius från Linköpings universitet, professor Magnus Karlberg vid Luleå tekniska universitet samt biträdande professor Kristin Wärmefjord från Chalmers tekniska högskola. Även JTF:s ordförande Christian Hidén och sekreterare Claes Åkerberg deltog i juryns arbete.
– Rumathis arbete adresserar en aktuell utmaning i livsmedelsbranschen och har potential att bidra till både förbättrad livsmedelskvalitet och hållbarhet, säger docent Per Frankelius, jurymedlem och innovationsledare vid Agtech Sweden.
Stipendiet är en del av JTF:s engagemang för att främja teknisk innovation inom jordbrukssektorn.