7 oktober 2024

Agtech Sweden har varit på Stockholmsbesök. Jo så här är det: LRF har nu etablerat en ny arena för möten mellan ledande företrädare i det gröna näringslivet å ena sidan och samhället och politiken å de andra: Gröna Näringslivsdagen. Första upplagan av den ägde rum 3 oktober i pampiga posthuset i Stockholm.

Samspelet mellan hållbarhet och innovation

Temat för premiäromgången var ”Framtidens företagande med rötter i jord och skog” och fokuserade på samspelet mellan hållbarhet och innovation. Fokus var framtidens affärsmöjligheter i det gröna näringslivet. Dagen modererades av Anna Karin Hatt och bland de medverkade fanns bland andra:
  •  Palle Borgström, förbundsordförande LRF
  • Katarina Wolf, ordförande i LRF Ungdomen.
  • Catrin Gustavsson, affärsområdeschef på Södra Innovation,
  • Jodi Everding, med bakgrund i modemärken såsom Filippa K och Loewe
  • Johanna Rahm Juhlin, LRF Ventures
  • Markus Hoffman, LRF
  • Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas
  • Per Frankelius, innovationsledare på Agtech Sweden och docent på Linköpings Universitet.

Food security

Palle Borgström invigde dagen tillsammans med Johan Kuylenstiern berättade om NATOS ökade intresse för ”food security”. Markus Hoffman gav en intressant bild av svenskt lantbruk. Majoriteten av alla lantbrukare trivs med sitt yrkesval men paradoxalt nog överväger 4 av 10 att sluta pga alla regler och kontroller från myndigheter och branschorganisationer. Många lantbrukare väljer också att inte nämna att de är djurbönder för att de är rädda för djuraktivister. Många plågas av att de inte kan betala alla räkningar, dvs de får inte ekonomin att gå ihop. Trots detta väljer många, ja väldigt många, opinionsbildare i samhällsdebatten att bara fokusera på nya krav på lantbrukare inte sällan gällande natur och miljö. Vart tog den sociala och ekonomiska hållbarheten vägen egentligen? Till och med en femteklassare inser att det här inte är hållbart. Hoffman refererade till beräkningar från Chalmers som visar att lantbrukare bidrar med ekosystemtjänster till samhället som motsvarar mellan 13 och 18 miljarder kronor.

De viktigaste innovationerna under de senaste 50 åren

Per Frankelius fick äran att berätta om Agtech Sweden och nämnde då om visionen vi har att försöka stimulera teknikinnovation genom samarbetsbaserade projekt. Vi siktar på tydliga mål (”missions”) och försöker agera ansvarsfullt. Med det sistnämnda menar vi dels att vi försöker inrikta våra satsningar på behovsmotiverade områden för lantbrukarna, dels att vi försöker skapa pang för pengarna.

Per fick frågan om Anna Karin Hatt om vilka innovationer som varit viktigast under de senaste 50 åren. Han pekade på skördemätningen, RTK, mjölkroboten och den svärm av innovationer som skapat den moderna tröskan. Anna Karin frågade också vad han ansåg var viktigast för att stimulera innovation framåt. Per menade att det handlade om att möjliggöra lantbrukarnas förmåga att kunna betala för investeringar utan att behöva låna kapitalet av andra. Vidare pekade han på betydelsen av kunskapsutveckling. Har man inte kunskap om en viss innovativ nyhet lär man heller inte överväga den.

Stort tack till LRF för att ni arrangerade denna intressanta dag. Att mingla runt under paus och lunch var som en resa bland kändisar i Lantbrukssverige. Här fanns Jordbruksverkets generaldirektör, SLUs rektor, en rad riksdsgsmän, tongivande journalister, Marie Gidlund från Sweden Food Arena, Patrik Myrelid från Lantmännen och Elin Iseskog från Lantmännen. Och många fler.

Jo en sista sak: I påsen som alla deltagare fick fanns en tidning från LRF som går ut till Dagens Industris alla läsare. Där fanns en helsida om Agtech Sweden och det var förstås oerhört ärorikt för oss. Tänk att våra sex års kamp för att stimulera innovation får så stort genomslag

  • Categories: Nyhet

    Bokrelease ”Samverkan för hållbart lantbruk”

  • Categories: Nyhet

    Besök vid Bioecenomy Institute i Finland

  • Categories: Nyhet

    Eurotier – världens största mässa inom djurrelaterad teknik