18 mars 2025
Genom att förgasa flis i höga temperaturer med låg syretillförsel får man gengas. Magnus Johnsson, vd på Arkmek Maskin, säljer gengaskraftverk.Ingress
Han var gästföreläsare på seminariet om energi- och klimatinvesteringar på Vreta kluster den 5 mars. Magnus Johnsson beskriver att gengaskraftverk passar för att försörja mindre hyresfastigheter, jordbruk eller mindre företag med el och värme.
Många kopplar kanske gengasen till en kort period runt andra världskriget då gengasbilar kunde ses på svenska vägar.

Gengas ArkMek AB–Magnus Johnsson
Magnus Johnsson, vd på Arkmek Maskin. Foto: Ulrik Svedin.
Det är knappast aktuellt igen:
− Nej, det är en för komplicerad, dyr process. Då hade man en enklare teknik med ett filter som kunde becka igen när som helst, säger Magnus Johnsson.
I korta drag handlar det om att förgasa träflis i en syrefattig miljö, i upp till 1 000 graders värme. Restprodukten blir biokol. Gasen kyls ner stegvis och filtreras. Med 200 graders värme går den in i en tändstiftsmotor som kan generera el.
Processvärmen under förbränningen av träflisen fångas upp i vatten som kan användas för uppvärmning av bostäder eller annat. Det gör att ett gengaskraftverk kan passa på ett lantbruk där man har behov av både värme och el till verksamheten.
− Man får en planerad elproduktion. Generatorn går rakt ut mot elnätet, men den går också att köra i ödrift. Spillvärmen i processen kan utvinnas som kraftvärme och användas till att värma fastigheter eller till spannmålstorkning, säger Magnus Johnsson.
Nu har han hittills etablerat fyra maskiner i Sverige. Och tre till är på väg.
− De maskinerna ska till en gård i Sjukälla som satsar på biogas. Gengaskraftverket där blir det största i Sverige och ska försörja biogasanläggningen, beskriver han.
Skribent & fotograf: Ulrik Svedin