17 December 2024
Den 11 – 12 december bar det av till Finland för att besöka Bioeconomy Institute vid Jamk University of Applied Sciences. Vi har haft ett givande utbyte med det lärosätet sedan ett par år tillbaka. Lärosätet har en del som heter Institute of BioEconomy vars campus är stationerat dels i Jyväskylä, dels i byn Tarvaala i kommunen Saarijärvi som ligger en timmes bilfärd norr om Jyväskylä.
800 studenter, 100 hektar åker och 700 hektar skog
Som kuriosa kan nämnas att miljön i Saarijärvi, iform av ett naturbruksgymnasium som heter Poke, etablerades 1867 av Tsar Alexander under den tid då Finland tillhörde Ryssland. När det gäller staden Jyväskylä kallas den ibland ”The Athens of Finland”, då den har gamla akademiska anor. Det var år 1999 som Jamk-universitetet startade en akademisk institution på samma plats som det av Tsaren grundade naturbruksgymnasiet.
Idag är detta ett campus för 800 studenter, med en tillhörande gård om 100 hektar åker och 700 hektar skog. De bedriver utbildningar inom såväl agronomi, energi och miljö på kandidat och mastersnivå. Gårdens åkermark är varierande och kuperad så den är perfekt för att göra tester av olika slag och används som testbädd. Jamk ingår i nätverket EIT och är food testbed för Norden. Universitet har varit väldigt framgångsrika när det gäller ansökningar till Horizon och Interregional projekt och har idag en omfattande verksamhet med samarbeten med flera länder.
Speedin up the uptake of the needed technologies
Under vårt besök i två dagar fick vi äran att berätta om Agtech Sweden och Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering. De visade stort intresse för vår verksamhet, inte minst våra metoder för att ”fånga in problem eller innovationsidéer” och vår modell för samarbetsbaserad innovation. Vi fick också insikt i en rad olika aktiviteter och plattformar som dom har på Jamk. Några exempel:
- Jamk arbetar mycket med digitalteknik kopplat till lantbruk och deras motto är ”Speedin up the uptake of the needed technologies” Som en del i detta arbete har de skapat ett internationellt samarbetskluster kallat Finnish Future Farms. Målet med Finnish Future Farm är att genom införande av ny teknik för precisionsjordbruk bidra till att uppnå målen för en klimatneutral Europeisk union. I samarbete med partnerföretag, som Valtra, AGCO Power och Neste, har dom skapat en miljö för att testa olika lösningar och göra experiment inom till exempel dataekonomi och tekniker och metoder för precisionsjordbruk Den fysiska miljön i form av test- och utvecklingsgården Poke, drivs i samarbete med Poke Vocational College och har också bildat grund för en digital tvilling som kommer att ge möjlighet att kontinuerligt ta del av data under växtsäsongen, samt bilda grund för olika scenarier och tankeexperiment.
- Ett annat exempel på vad vi fick lära oss mer om är BioBoosters, Jamk-universitetets acceleratorekosystem som utgör en startup-gemenskap och stödjer hållbart företagande baserat på nya innovationer inom inte minst smart jordbruk. Här för dom samman start ups med stora företag och erbjuder, träning, mentorskap och coaching, samt både virtuell och fysisk testbäddsmiljö. Dom anordnar också BioBooster ”Hackathons” som är som en innovationstävling där ett identifierat problem ska lösas på ett par dagar. Dom har genomfört över 20 Hackathons och några har lett till färdiga produkter som kommit ut på marknaden.
Ytterligare en intressant del av deras verksamhet är AgriVenture Finland. Nästa gång det äger rum är 27-28 maj 2025 och då på Jamks campus i Saarijärvi. Evenemanget går ut på att koppla samman agrifoodtech-relaterade innovationer med finansiering. Men det går också ut på att öka medvetenheten, ge nätverksmöjligheter, skapa samarbete och tillväxtmöjligheter för företag.
Till den spännande innovationsmiljön vid Jamk finns också en satsning på utveckling av pedagogiska metoder inom projektet Jamk Future factory. En metod för innovativt lärande utvecklats där alla studenter på Jamk läser obligatoriska tvärvetenskapliga kurser inom innovation. Studenter från olika inriktningar mixas för att lösa gemensamma problem och för detta har det designats digitala kurser med stories och simuleringar som kopplas till de digitala tvillingarna och bygger på riktig data.
Förutom föredragningar och konferens besökte vi testgården som till tillhör Poke. Vi såg fälten i det varierade landskapet och vi besökte hallar med simulatorer för skogsbruk och djurstallar med t.ex. kor, får, getter och grisar.
Under den andra dagen diskuterade vi konkreta samarbeten och landade i en lång lista av saker som vi planerar att göra tillsammans det kommande året, allt från forskarutbyten, till gemensamma tekniktester och evenemang. Vi konstaterade att våra verksamheter kompletterar varandra på ett mycket bra sätt och att vi har stor nytta av att hjälpas åt inom flera områden. Håll utkik för mer info om våra kommande gemensamma aktiviteter!