25 mars 2025
I framtiden kommer långivarna att behöva samla in mer data om projekten för att kunna satsa på gröna investeringar. Men det finns mycket rådgivning och stöd för den som vill.

AgtechEnergiPanelsamtal
Foto: Ulrik Svedin.
Det var några av signalerna som bankerna skickade med till åhörarna under panelsamtalet på Vreta kluster i Linköping.
Moderator var Caroline Beck-Friis, projektledare på Vreta kluster. Hon inledde med frågan:
Hur ofta lånar man ut till energiinvesteringar?
Stefan Malmström, Landshypotek:
− Jag har ingen exakt siffra men mycket går till solceller, Klimatklivet, fossilfria pannor och biogasanläggningar.
Oscar Klofsten, företagsrådgivare för gröna näringar på SEB:
− Det är något vi ska prioritera. Men jag har ingen exakt siffra. Generellt kan jag säga hur en bank ser på investeringarna. Redan nu tar man med hållbarhetsaspekten i en kreditanalys. Men det kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Lantbruken är väldigt utsatta för rörliga omvärldsfaktorer, världsmarknadspriser på spannmål och diesel. Ju mer klimatförändringar det blir, desto större variationer.
Erik Hagström, Länsförsäkringar Östgöta:
− Vi jobbar ofta med helheten. Som lantbrukare äger man fastigheten och kanske är det mer förmånligt att låna mot fastigheten i stället för på investeringen. Vi tittar på investeringen, men också på grundflödet i hela verksamheten. Då kan man hantera investeringen i relation till helheten. Vi har också en hållbarhetsanalys i verksamheten med i våra bedömningar. Ju säkrare kalkyl man har desto lättare är det att låna ut.
Patrik Jarl, länsansvarig för skog och lantbruk på Handelsbanken:
− Diversifiering gynnar förstås finansieringen. Om man har sänkt sina risker och hanterar även klimatrisker så ser bankerna det som en fördel. Vi tittar också på biogaslån, den senaste produkten från oss. Då ska man ha fått ett positivt beslut från klimatklivet och så följer vi upp det. Ett annat är vårt täckdikningslån under kategorin klimatanpassning för att optimera produktionsbortfall på fältet och väldränerade marker.
Gunilla Byström, Almi Östergötland:
− Vi är med både direkt och indirekt i sådana här finansieringar. Eftersom vi jobbar med hållbar tillväxt angriper vi hållbarheten betydligt bredare med alla kunder vi träffar utifrån Agenda 2030 och ISO-standard. Men vi behöver driva en utveckling framåt, för att se hur vi kan vara mera innovativa. Vi uppmanar lantbrukarna att komma med tankar och idéer, det finns hjälp att få. Då går det att få finansiering.
Moderator Caroline Beck-Friis: Vad har skog och lantbruk för roll i framtiden?
Stefan Malmström, Landshypotek:
− Jag är orolig för att vi riskerar att fokus landar på koldioxidutsläpp från jordbruk i stället för på dess positiva påverkan på klimatet. Det är extremt allvarligt. Vi har alla en viktig roll för att få acceptans för det arbete som jordbruket gör för klimatet. Jordbruket har en viktig roll i förändringen, både klimatmässigt, socialt och ekonomiskt.
Stefan Malmström:
− Det kommer att ställas ökade krav på oss som långivare. Det kommer att kosta mer att inte vara hållbar, alltså att låna ut till icke hållbart. Eller varför inte vända på det? Det kommer att vara prisvärt att vara mera hållbar. Det ser vi redan nu med gröna obligationer. Det kommer att bli billigare att finansiera med gröna obligationer än med vanliga obligationer. Skogsbruket klarar det här bättre just nu. Men det är viktigt att jordbruket är med i framtiden.
Patrik Jarl, Handelsbanken:
− Vi får se det positivt. Vi hoppas att lantbrukarna kan slå mynt av nya innovativa lösningar, exempelvis genom att sälja utsläppsrätter som vi hörde om i ett av föredragen i dag.
Erik Hagström, Länsförsäkringar Östgöta:
− Läget just nu med allt som händer i omvärlden innebär att det blir ännu viktigare att skapa lönsamhet för lantbrukarna. Och att detta samtidigt ger något tillbaka klimatmässigt. Regelverket är krångligt och svårt att sätta sig in i. Det ska beröra stora bolag och samtidigt små enskilda lantbruk. Det här måste ner på vardagsnivå. Det är inte helt självklart hur lantbrukarna och markägarna ska göra.
Oscar Klofsten, SEB:
− Det är spännande att se hur olika intressenter går samman och delar på investeringar för att genomföra vissa projekt. Leasing av ett batteri, i stället för att låna på fastigheten, kan vara ett sätt att fördela riskerna. Man kan tänka sig en fördelning mellan banken, kommunen och lantbrukaren. Här finns potential.
Moderator Caroline Beck-Friis: Vad är ett grönt lån? Vad ska checkas in för att det ska bli grönt?
Oscar Klofsten, SEB:
− Vi på SEB har ett grönt ramverk och en grön obligation som ligger inom SEB. Vi har till exempel ett grönt lån för certifierat skogsbruk, där man kan märka lånet som grönt under vissa förutsättningar.
Erik Hagström Länsförsäkringar Östgöta:
− Vi har inga lån som vi formellt kallar gröna. Men vi väljer prissättning till olika typer av investering och gör individuella bedömningar där vi tar med de gröna näringarna. Hälften av vår utlåning mot företag och lantbruk går till de gröna näringarna.
Gunilla Byström, Almi Östergötland:
− Vi jobbar med hållbarhet hela tiden. Vi har gröna lån och jobbar med garantier från EU, vilket kan ge bättre pris, och olika inriktningar. Men det spelar ingen roll om lånet heter grönt. Vi löser det bästa för våra klienter.
Stefan Malmström, Landshypotek:
− Gröna obligationer dedikerat till skogsmark är det som är gångbart på finansiella marknaden. Nu jobbar vi på att få in jordbruk där, vilket skulle ha betydelse för upplåningen. Men där är vi inte än. Det riskfyllda i att investera i energi är att det är politiskt styrt. Långsiktiga spelregler är viktigt. Nu är det fyraårscykler. Alla som varit med ett tag och satsat på energiskog, biogas och vindkraft känner till det här.
Patrik Jarl, Handelsbanken:
− Vi kommer att behöva samla in data från våra kunder inom det gröna ramverket. Mycket kommer vi att hitta i det som redan finns i olika klimatberäkningsverktyg. Det kommer att vara till nytta och förenkla både för oss och för lantbrukare. Vi är inte där i dag, men vi efterfrågar bättre informationsinhämtning.
Gunilla Byström, Almi Östergötland:
− Den diskussionen har på gått länge, att vi kommer att få större krav på att rapportering om förändring och förflyttning hos våra kunder. Men jag tror att det kommer att dröja. Vi löser det inte i dag. Och det kommer att ta tid innan det går att lösa.
Skribent & fotograf: Ulrik Svedin