25 November 2024
Text & bilder från Agro Sörmland
Tisdag 12/11 samlades ca 40 personer för ett Energiseminarium om möjligheter till lokalt producerad energi på Grinda säteri, Malmköping. Eva Westergren, Agro Sörmland hälsar välkommen och presenterar Agro Sörmland och samarbetsprojektet Smarta energilösningar.
Syftet med den här seminarieförmiddagen är att höra mer om energisystem och energilösningar som finns och arbetas fram inom innovationssystemet. Därutöver är fyra företag inbjudna att berätta om sina verksamheter; Traktorarvid, Sunsurf, N2 Applied och Hydrogenn.
Ett annat huvudsyfte är att sammankoppla aktörer för möjliga samarbeten och erfagrupper för att ta utvecklingen vidare med testbäddar, näringslivet och forskningens hjälp. Deltagare får uppmaningen att mingla med företagen under pausen, nätverka och skapa nya kontakter för samarbeten.
Kristian Pettersson, LRF Öst och Agtech Sweden, inleder med att berätta om Agtech Swedens verksamhet. Syftet är att bygga upp en innovationsmiljö i världsklass tillsammans med lantbrukare och teknikbolagen. Därefter berättar Kristian om projekt Smarta energilösningar och målet att öka den lokala energiproduktionen samt stärka det regionala och de egna företagens energisystem. Han beskriver också projektets erbjudanden med bland annat erfagrupper.
Jonas Engström, Traktorarvid, berättar om arbetet med autonom batteridriven traktor; Drever. Målet är att bygga modulärt batterisystem, ett batteri som kan användas till många olika saker.
Efter fråga från publiken förklarar Jonas att det är stor verkningsgradsskillnad mot dieselmotorer. Att det därför gör så stor skillnad energimässigt och “man ska titta på vad den uträttar”.
Flera frågor ställs som vad kommer den att kosta? Jonas svarar “i storleksordning som en stordragare, ca 5-6 miljoner och den väger ca 5 ton.”
En kommentar från publiken om batteribytet; “Det binder upp en person bara på att serva traktorn, köra ut batteri till fältet tar också tid.” Jonas svarar att vinsten är stor i ren energikostnad, och en liten kostnad i personalkostnad”.
Mark Montgomery, Sunsurf Solar, flytande och semiflytande system.
Varför flytande solceller?
“För att skapa energi där man i normalt sett inte kan skapa energi. Inte ta åkermark i anspråk.”
Vi få veta att två följdeffekter är att vattnet fungerar kylande på solceller vilket gör dem mer effektiva. 10-12 % mer effekt får man ut. Solceller tar också upp en del av värmestrålning = kan minska avdunstning som kan bli resurs varma år. “Mer energi på mindre yta.”
Mark Suiker, N2 Applied, med oss på länk från Norge.
“Handelsgödsel är den största variabla kostnaden för lantbrukaren, det har vi tagit som utgångspunkt för att utveckla teknologi att omvandla till organiskt husdjursgödsel.”
N2 Applied arbetar med gödselhantering och att ta fram fossilfri gödselproduktion lokalt på gården. De lanserar en “minigödselfabrik” att ha på den egna gården, 20 fots container, kopplas till gödselkällan med separator för gödsel. Vi får veta hur det fungerar och vad planerna är framåt.
André Nylén och Håkan Ericson, HydrogenN, vätgas “ny produkt på ny marknad som ni kan odla.”
Vi får veta mer om vätgas som är både produkt och energi “vätgas är batteri”. HydrogenNs affärsidé är att projektera vätgas “framförallt effektiv vätgaslagring som är billig över tid.”
André avslutar med att berätta att de nu söker lämpliga gårdar där det finns ett intresse och förutsättningar att göra den här projekteringen.
Eva och Kristian sammanfattar dagens föreläsningar och tackar alla deltagande.
Agro Sörmland arrangerade tillsammans med Linköpings Universitet och Agtech Sweden och det är en aktivitet i samarbetsprojektet Smarta energilösningar.