Lantbrukare har idag många system att hantera – traktorer, maskiner, mjölkrobotar och silos. Även om viss integration av systemen gjorts så finns det mer kvar att önska. Vidare saknas ofta användarvänliga gränssnitt. Detta är grunden till idén om att göra hela gårdar som digitala tredimensionella modeller som man kan navigera runt i intuitivt.  

Digitala tvillingar

Idén har funnits med ända sedan starten av Agtech 2030 i november 2017 och inspirerats av digitala tvillingar förmedlade av Visual Sweden. Under ett möte 9 december 2021 på Rotenbergs säteri beslutades att försöka göra en digital tvilling av Rotenberg. Under 2022 började den här idén att förverkligas. Digitala tvillingar gjordes av Rotenbergs säteri och Vreta utbildningscentrum.

3D-modellen för varje gård består av två modeller, en översiktlig som inkluderar fälten och en som fokuserar gårdscentrum. Varje modell baseras på ca 4000 stillbilder fotograferade med drönare samt bilder från marken med handhållen kamera för att fånga detaljer. Sammanläggningen av bilderna till 3D-modell görs genom fotogrammetri. Det är visuellt och enkelt att ta till sig informationen – man kan till och med se det genom VR-glasögon. Genom det här kan man snabbt och tydligt peka på något man vill diskutera, exempelvis vilka solceller som behöver fixas. Det blir lätt att planera arbetet och samordna arbetsuppgifter. 3D-modellerna har också fokuspunkter. Klickar man på dem kommer det fram foton och i vissa fall video i realtid. Nu pågår utveckling av styrfunktioner m.m. och tanken är att kunna integrera flera digitala system i dessa modeller.

Presentation av nya resultat under Agritechnica 2023

För att sprida idén till många valdes att i december 2022 göra en redaktionell annons i Dagens Industri som fick rubriken ”Kan Agda revolutionera lantbruket?”. Där inkluderades 3D-modellen av både Rotenberg och Vreta Utbildningscentrum. Den fick stort genomslag. Nu pågår fortsatt utveckling och planen är att presentera nya resultat under Agritechnica i november 2023.  

I samarbete nära lantbruket

Projektet drivs inom Agtech 2030 i samarbete mellan Rotenbegs säteri, Vreta utbildningscentrum, Institutionen för systemteknik (ISY) vid Linköpings universitet samt Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) vid Linköpings universitet. Vidare har ett givande utbyte skett med Visual Sweden och Envinn AB med flera.  

  • Categories: Pågående, Projekt

    Fieldgofer

  • Categories: Pågående, Projekt

    Prototyplyftet

  • Categories: Avslutat, Projekt

    Infrastruktur för testbäddar